Tuesday, June 9, 2015

Susu Ibu Separa Cair, Simpan atau Buang?

Eh rajin pulak dia berblog hari ni ya..? 

Hehe.. tgh ada mood, ada point.. kalau x tu sampai bersawang kan...

ASI cair? Kebiasaanya perkara ni berlaku apabila terputus bekalan elektrik atau pintu peti sejuk tidak tertutup rapat. Ok, untuk punca pertama, sekiranya terputus bekalan elektrik, janganlah kita asyik nak buka pintu peti sejuk, sesaje nak tengok samada ASI ok ke x. Membuka peti sejuk berulang kali akan menyebabkan suhu lebih cepat tinggi. Biarkan sahaja. Kita xboleh buat apa2 pun kan?  

Berbalik kepada tajuk... ASI beku telah separa cair.. perlu simpan atau buang? Dikatakan sekiranya ASI telah dicairkan, ia mestilah diminum dalam tempoh 24 jam dari waktu ia mula dicairkan. Jadi, kalau kita berhadapan dengan situasi seperti ini, adalah mustahil untuk anak habiskan kesemua susu yang telah cair. Dan pengakhirannya terpaksa dibuang sahaja susu tersebut. Kalau ditanya mana-mana @ sesiapa pun jawapannya tetap sama, habiskan dalam masa 24 jam. 

Kak Ina pernah mengalami situasi ini. Pintu freezer tidak tertutup rapat. Dan pagi sebelum ke ofis, susu yang di bahagian hadapan sebahagiannya dah mencair. Luluhnya hati ni Allah sahaja yang tahu. Yelah nak habiskan dalam masa 24 jam. Kalau x habis, buang. Disebabkan sayang, Kak Ina biarkan je dahulu (biarkan dalam freezer (beku semula)). Pergi ke pejabat, balik kerja nanti baru fikir semula. Sampai ofis pun lewat, emo lagi.. jadi kerjanya hari tu google. Google jauh sikit, ke oversea. Dan akhirnya dapat jawapan yang positif.

Susu Ibu Separa Cair, Simpan atau Buang?

Menurut kajian pakar laktasi, Rechtman DJ susu ibu yang telah separa cair, iaitu masih ada lagi kristal ice di dalam susu tersebut dianggap masih beku dan boleh dibekukan semula. LEGA SANGAT. Tapi kita sering juga mendengar yang susu cair yang dibekukan semula boleh menyebabkan pembiakan bakteria. Jom kita baca pula kajian berikut:


However, there is some information on refreezing human milk.  A 2006 study looked at the effects of refreezing previously frozen milk (Rechtman, Lee, & Berg, 2006). The researchers used donor milk that had been expressed by mothers without following any special sanitary guidelines. The frozen milk was thawed overnight at refrigerator temperature, separated into batches, then refrozen in separate batches and thawed for a second time to room temperature. At this point, different batches were (1) kept at 46°F/8°C for 8 or 24 hours; (2) kept at 73°F/23°C for 4 or 8 hours; (3) exposed to multiple freeze-thaw cycles of various lengths; and (control) kept at  -4°F/-20°C. Vitamin content was adequate for all the refrozen samples, and none of the sample batches that had been refrozen had unsafe levels of bacteria.

From the conclusion to this study:

The data generated by the authors support the contention that milk is relatively robust. Milk that has been left unrefrigerated for less than 8 hours, or placed in the refrigerator for a day, is safe to use and retains a good portion of its nutritional value. Moreover, it appears that unpasteurized milk that has been accidentally thawed remains safe to use provided it has not been left too long in an unthawed condition. Based on these data, it appears that unpasteurized milk that has thawed in the refrigerator for up to 8 hours may be safely refrozen. Moreover, this data would seem to support the use of frozen milk to which fresh milk has been added and then refrozen. This should allow for more convenient storage and for the salvage of milk that mothers might otherwise have been told to discard.

Terjemahannya: Walau bagaimanapun, terdapat maklumat berkaitan membekukan semula ASI. Kajian pada tahun 2006 melihat pada kesan/akibat membekukan semula ASI. Penyelidik telah menggunakan ASI yang telah didermakan oleh ibu yang tidak mengikut sebarang garis panduan kebersihan yang khusus. ASI beku telah dicairkan semalam pada suhu peti sejuk dan diagihkan kepada beberapa kumpulan, dibekukan secara berasingan, dan dicairkan semula pada suhu bilik. Kumpulan-kumpulan tersebut adalah:
(1) disimpan pada suhu 8°C selama 8 atau 24 jam;
(2) disimpan pada suhu 23°C selama 4 atau 8 jam;
(3) melalui beberapa kali proses beku-cair dalam beberapa tempoh pada suhu -20°C.
Kandungan vitamin adalah mencukupi bagi kesemua sampel yang telah dibekukan semula dan tidak ada sampel pun yang mengandungi kadar/tahap bakteria yang tidak selamat.


Kesimpulan daripada kajian ini, data-data ini menyokong fakta bahawa susu ibu adalah robust (sorry xtahu apa term yang sesuai dalam BM. Nak cakap ASI ni hebatlah, power) ASI yang telah dibiarkan di luar peti sejuk kurang dari 8 jam, atau dibiarkan di dalam peti sejuk seharian masih selamat diminum dan masih mengekalkan nutrisinya. Selain itu, kajian ini juga menunjukkan ASI yang telah beku boleh dicampurkan dengan ASI baharu dan dibekukan semula. Ini menyebabkan kaedah penyimpanan menjadi lebih mudah dan juga dapat menyelamatkan susu daripada dibuang seperti yang biasa dimomok2kan kepada ibu2. <<< haaa.. maafkanlah terjemahan Kak Ina yang tak tere BI nih. Tapi begitulah keseluruhan maksudnya.

Jadi, kalau mommies ada mengalami situasi ini janganlah cepat melatah ya.. tarik nafas, pilih2 dulu susunya.. mana yang dah 100% cair tu boleh la minum dulu.. yang ada lagi ketul ais tu boleh dibekukan semula. Tapi... haa.. kalau dah balik kampung 2,3 hari, balik2 rumah tgk letrik gelap gulita.. susu pun semua cair dan x sejuk... buang lah kot jawapannya... kita pun dah xtau berapa lama susu tu mencairkan.. Ntah2 sebaik sahaja kita gerak balik kampung lagi rumah kita dah blackout.. sape tahu. Kalau blackout fius x tendang xpelah juga (biasanya kejap je)..

Ada beberapa cadangan juga untuk menangani masalah seperti di atas.

- Buat backup. Contohnya, simpan sebahagian ASI di rumah parents/adik beradik/sedara mara/sahabat baik yang berdekatan. Depends pada storage juga.
- Kalau balik kampung, boleh tinggalkan kunci rumah pada jiran yang dipercayai. In case blackout, jiran boleh tolong checkkan power.
- Kalau mommies orang ada-ada, beli je satu set generator untuk peti sejuk. Eh ada ya? ;-)

Haa.. panjang lebar dah entry Kak Ina kali ni. Harapnya dapat memberi manfaat kepada yang memerlukan. ;-) Apa2 hal, sebelum buat keputusan, bukan setakat bab ASI sahaja... tapi apa2 perkara pun, kita tanya2lah orang yang tahu dulu... @ kalau dah xjumpa orang, kita google2 dulu.. insyaAllah, Allah beri jalan. Ok, da di duuu~~!!


Ni lah susu Adnin yang partial thaw akibat pintu freezer x tutup rapat. Yang depan2 tu dah terasing 2 kaler dah... alhamdulillah ibu google dulu.. kalau buang je terus hari tu, xtau la apalah nasib seterusnya..

18 comments:

Unknown said...

Terima kasih maklumat ni..sngt berguna..

WSN said...

Terima kasih. Saya pun peti sejuk tak rapat. Dahla tu je asi yg ada. Saya decide nak refreeze semula. Alhamdulillah blog puan sgt membantu. Kalau tak nangiss laa kena buang pastu kena buat stock byk2 dalam masa 2 hari weekend ni 😂

Unknown said...

salam sis,

saya pun mengalami blackout dirumah semasa bekerja semalam. hampir nak terbuang susu beku semalam tapi kuatkan ati kata susu tu elok lagi semuanya. inform hubby pun elok lagi tu. bekukan aje balik. tapi memang hati tak sedap sepanjang hari dan malam semalam.

nasib baik google dan terbaca blog sis ni. baru lege sikit ati nih. kalau la terbuang smlam semua susu tuh, mau menangis saya sebab stok boleh pakai berap minggu tuh..aduh.. :-(

Mas said...

Sy speechless..semua stok mencair 100 percentage.dh xthu nk bt p.pls bantu k.ina 0193672319

Zelly said...

AsSalam Puan2 semua.. mohon maaf baru terbaca komen ni hari ni... alhamdulillah syukur post saya yang ini dapat memberi manfaat.

Kepada Pn Mas, saya bukanlah pakar, tp kalau dah 100% mencair tu rasanya mmg xboleh simpan semula. Maybe boleh trial n error. Saya pernah cuba panaskan susu yang dah cair lebih 24jam. Susu memang nampak elok, tp lepas dipanaskan, susu terbahagi 2 lapisan, warna berubah dan ada sedikit bau yang kurang menyenangkan. Xpe Puan, pasti ada hikmah yang kita x ketahui. Positif dan kuatkan semangat utk buat stok semula. Sabar ya..

Anonymous said...

good info..thanks a lot..sama plak nama anak kita..anak kedua sy pun nama Nur Adnin..

Zelly said...

Adnin = Nama Syurga... ;-)

fasihah bt hashim said...

Admin..bole bntu x?klu susu d smpan smlaman pn masih cair beku sikit2 je..adkah susu itu brmasalah?please2..sgt2 nk tau jwpan.tlg wassap 0132229950

Zelly said...

Sori puan saya baru terbaca mesej puan ni... kalau masih ada ketul ais walaupun sikit shud be ok.. tp puan boleh cek juga bau dan rupa susu tu mcm mana.. & biasanya kalau susu tu dah rosak, bila kita cairkan dan panaskan, mmg nampak rupa susu tu rosak..

Unknown said...

Thanks puan.. Very good info. Pagi ni berlaku perkara yg sama mcm yg puan alami ni. Sedih sy. Mengamuk. Dah lah smlm baru saya susun elok2 susu2 tu semua. Pagi ni jadi mcm ni. Biasalah anak ramai... Memang cukup menguji jiwa ni... Nak kumpul bukan main susah. Nak rosak, senang2 je.

Anonymous said...

Alhamdulillah. Baru je terjadi kpd sy. Dh menangis2 mengamuk sbb susu yg disimpan smua mencair. Xtau ape punca sbb xde blackout hari ni, tapi tibe2 air batu, susu smua dlm freezer start cair. Bila bukak freezer tgk yg bahagian dpn dh ada yg 100% cair dlm 2@3 storage bags. Yg lain dh cair jugak tp sikit2. Ada yg kronik pun msh ada lagi bahagian yg bekunya. Td suami simpan je n alihkan ke deep freezer (sebelum ni df penuh so xleh smpan dlm df). Dah tenang2 ni baru terfikir nak google ttg ni boleh x susu yg cair tu dibekukan smula. Thanks ye puan atas sharing ni. Lega rasa. Yg 2@3 bag tu sy smpan je kat chiller mlm ni sementara msh boleh guna dlm 24jam ni kan.

Anonymous said...

Salam kak ina, lepas pantang aritu sy ada travel dlm 14jam. Susu sy simpan dlm polistrine yg ada ice brick.

Sampai rumah, mostly susu mencair tp still sejuk. Ada yg still ada ketul ais dlm storage bag.

Sy bekukan semula tp sampai sekarang masih tak confident nk guna bg kak baby.

Boleh kak ina explain kristal ice tu dlm kuantiti byk mana? Atau klau susu still sejuktu dikira masih ada ktistal ice?

Zelly said...

Salam Puan... kuantiti ice banyak mana tu x dpt saya nk explain.. nk ckp dijamin elok pun x berani.. berbalik pada kita juga, utk lihat perubahan dari segi warna, bentuk, bau dan rasa selepas susu dicairkan/dipanaskan.. saya bukan pakar, saya tulis based on pengalaman saya shj, dan sedikit info yg saya jumpa melalui google dan kawan2.. pernah juga susu yg kita rasa xde masalah, tetiba cepat je x elok.. so, depends..

Unknown said...

Terima kasih puan atas info..huhu..berlaku pd sy sebb xtutup peti rapat.keseraman berlaku juga.nasib google jumpa ni.Alhamdulillah..susu separa cair.ada yg dh cair 2,3plastik sy masuk chiller utk esok..terima kasih byk2.so far puan guna masa tu ok kan anak?

MeQ SuE said...

Bagus info ni. Tq sgt2. Mmg berguna. Try google2, terbaca blog ni. Sedang buat persiapan untuk menghadap black out selama 7 jam isnin akan dtg ni. Nasib baik diorg bg memo. Hurmmm risau sgt2. Stok mmg byk giler. Risau sgt kalau rosak.

Unknown said...

Terima kasih sis for this good sharing. Saya baru lepas menangis sakan sebab baru sedar susu beku mencair kerana freezer x tutup rapat...Alhamdulillah x terus buang lagi sebab x sanggup..masalahnya sekarang saya tak pasti yg mana mencair sikit, yg mana mencair sepenuhnye dan beku balik dah...sebab, lepas lebih kurang 3 jam saya ke pejabat, husband balik rumah sebab si kakak demam. Dia tgk freezer x rapat terus ditutupnya tanpa check stok ebm saya pun. Malam ni, bila nak simpan hasil perahan lebih semalam, saya dapati ebm ada yang x beku sepenuhnya n mostly warna terbahagi 2. Baru en suami teringat nak bgtau tadi dia balik rumah nampak freezer x tutup rapat. Agak²nye, dah mencair sepenuhnye semuanye ke ebm saya? Mohon sis atau sesiapa yg ada pengalaman tolong reply..😢

Unknown said...

Assalamualaikum sis..tlg,susu sy cair 100%,sbb simpan kat hotel,sy kursus,diorg xletak dlm freeze..tp sejuk..boleh simpan lg x..sbb br je

Kayzem said...

Terima kasih puan untuk info, berkali2 ambil wuduk utk tenangkan diri. Suis freezer ada yang pi tutup huhh